Blog

Samen met het Vlaamse Gewest en de gemeenten maakt Aquafin werk van propere waterlopen en een leefomgeving in harmonie met water. Over water en duurzame milieumaatregelen valt natuurlijk heel wat te vertellen.

Aquafin houdt je op deze blogpagina op de hoogte van actuele onderwerpen.

In de actualiteit

21 sep 2018

Regen en droogte opvangen met slim ontwerp

De kurkdroge zomer heeft het ons opnieuw geleerd: water is een kostbaar goed. In plaats van regenwater zomaar te laten weglopen, kunnen we het beter opvangen en gebruiken in periodes dat we het broodnodig hebben. Door het in de bodem te laten infiltreren, wordt ook verdroging van de ondergrond voorkomen.
Lees meer
20 sep 2018

Aquafin ondertekent Green Deal Biodiversiteit

Samen met meer dan 110 andere Vlaamse bedrijven, organisaties en lokale besturen ondertekende Aquafin vanmorgen de Green Deal met ministers Joke Schauvliege en Philippe Muyters voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen.
Lees meer
10 sep 2018

Aquafin nodigt buren uit

Volg de weg van vuil naar zuiver water tijdens één van de rondleidingen op onze zuiveringsinstallaties in Tielt-Winge of Ingelmunster.
Lees meer
29 aug 2018

Chap'eau!

Op zondag 30 september organiseert Aquafin in samenwerking met zijn partners voor de vijfde keer Chap'eau, een publieksevenement waar we de verbeterde waterkwaliteit van onze beken en rivieren vieren. Iedereen welkom in Lokeren!
Lees meer
14 aug 2018

Onderzoek naar de opwaardering van gezuiverd afvalwater

Na behandeling in een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) is huishoudelijk afvalwater schoon genoeg om geloosd te worden in een beek of rivier. Dit gezuiverd afvalwater, of effluent, kan echter ook hergebruikt worden voor nuttige toepassingen. Enkele mogelijkheden, in stijgende lijn van meer laagwaardige naar meer hoogwaardige toepassingen: spoelwater voor toiletten, landbouwirrigatie, recreatie tot zelfs douchewater en drinkwater of aanvulling van de grondwatertafel.
Lees meer
10 aug 2018

Gezuiverd afvalwater als oplossing in strijd tegen droogte

Vlaanderen is nu al enkele weken in de ban van extreem droog weer. Een nachtmerrie voor landbouwers en stilaan beginnen ook vragen te rijzen rond de drinkwatervoorziening. Aquafin biedt gezuiverd afvalwater aan voor verschillende toepassingen. Onder andere landbouwers maken daar nu dankbaar gebruik van.
Lees meer
02 jul 2018

Speel ‘BINGO’ aan de beek

Aqua magazine
Weet je niet wat te doen op een leuke zomerdag? Ga op avontuur en speel een spelletje bingo aan het water. Ontdek hoe biodivers de waterlopen in je buurt zijn en ga samen met de kinderen op pad en laat je verrassen door al het moois dat de Vlaamse natuur te bieden heeft.
Lees meer
02 jul 2018

Vlaanderen heeft nood aan globaal plan voor water

Aqua magazine
Hoewel het globaal gezien voldoende regent in Vlaanderen, is de waterbeschikbaarheid via neerslag erg laag. Dat komt door de hoge bevolkingsdichtheid. Het maakt ons kwetsbaar voor lange periodes van droogte. En die komen door de klimaatverandering meer voor dan vroeger. Professor Patrick Willems (KU Leuven, dept. Burgerlijke Bouwkunde – Hydraulica) pleit voor een structurele aanpak met een langetermijnplanning.
Lees meer
02 jul 2018

De Vlaamse natuur in beeld met Frank Resseler en Joeri Cortens

Aqua magazine
Het gaat de goede kant op met de Vlaamse waterlopen. Om te bewijzen dat de verbeterde waterkwaliteit meer is dan wat mooie cijfers in een grafiek, sturen Aquafin en Natuurpunt twee natuurexperts op pad. Zij doorkruisen het Vlaamse land en gaan op zoek naar straffe dieren van bij ons die afhankelijk zijn van zuiver water. Een cameraploeg kijkt mee over hun schouder en brengt de zoektocht in beeld.
Lees meer
02 jul 2018

Vissen, scampi en groenten telen met effluent? Het kan!

Aqua magazine
Eten we binnenkort vissen, schaaldieren en groenten gekweekt met gezuiverd afvalwater? Dat is wat Smart Farmers BVBA op dit moment onderzoekt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aquafin in Gent. Smart Farmers is een innovatief bedrijf dat zich bezig houdt met onderzoek, ontwikkeling en verkoop van installaties voor het slim circulair telen en kweken van vissen, planten en schaaldieren. Daarvoor bouwen ze installaties, die ze ‘Urban smart farms’ noemen.
Lees meer
23 mei 2018

Stadsvijver krijgt weer water dankzij afkoppelingen

Geïntegreerde benadering lost zowel wateroverlast als droogteprobleem op.
Lees meer
18 mei 2018

Financiers maken kennis met Aquafin

Finance Day houdt investeerders op de hoogte van resultaten en nieuwe ontwikkelingen. Het financieren van de projecten die we uitvoeren in opdracht van het Vlaamse Gewest is een van de kernactiviteiten van Aquafin. Met een actieve projectenportefeuille (projecten die in ontwerp zijn of gegund en aanbesteed) van 1,4 miljard euro, doen we voortdurend beroep op investeerders. Onze grote kredietwaardigheid en de groeiende vraag op de financiële markt naar groene investeringen, zorgt ervoor dat we onze financieringsbehoeften vlot kunnen invullen.
Lees meer
17 apr 2018

Highlights 2017

Benieuwd naar de cijfers en hoe 2017 is verlopen in onze bruisende onderneming? Kom het te weten in een hapklare samenvatting, de highlights van 2017.
Lees meer
29 mrt 2018

100% groene stroom voor onze gebouwen en installaties

Nieuwe stap om tegen 2030 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken
Lees meer
24 mrt 2018

Nieuwe website wint Splash Award

Meteen in de prijzen bij de Drupal community!
Lees meer
21 mrt 2018

ISO55001-certificaat is opnieuw binnen

Nadat we in 2015 als eerste Belgische bedrijf een ISO55001-certificaat voor assetmanagement behaalden, zijn we nu opnieuw voor drie jaar gecertificeerd.
Lees meer
13 mrt 2018

Operatie Perforatie

Slim omgaan met regenwater betekent dat we het zoveel mogelijk ter plaatse houden en in de bodem laten dringen. Daarvoor moeten we durven verharding opbreken en groene en blauwe elementen integreren in de openbare ruimte. Dat is het idee van de campagne Operatie Perforatie.
Lees meer
05 mrt 2018

Hoe globale waterschaarste onze economie kan beïnvloeden

De gemiddelde Vlaming verbruikt iedere dag maar liefst 7.400 liter water. Zoveel, denk je? Toch wel. Je laat die hoeveelheid niet dagelijks uit je kraan stromen om te douchen, af te wassen of het toilet te spoelen. Dat verbruik komt neer op zo’n 120 liter per persoon. De rest van ons waterverbruik is meer verborgen of “virtueel” water en schuilt daar waar je het misschien niet verwacht: in de productie van voeding, kleding, toestellen, …
Lees meer
22 jan 2018

Pas jij bij Aquafin?

Nieuwe collega Bram staat voor enkele dilemma's tijdens zijn eerste werkweek. Hoe zou jij reageren in zijn situatie? Doe de test en ontdek of jij ook zou passen bij Aquafin!
Lees meer
17 apr 2018

Belangrijke opdrachtgever voor de Vlaamse bouwsector

Vorig jaar brachten we voor 150 miljoen euro aan nieuwe projecten op de markt.
Lees meer
17 jan 2018

Aquafin op Vlariodag

Ook dit jaar is Aquafin weer van de partij op Vlariodag, het grootste netwerkevent in de rioleringssector in Vlaanderen. De Vlariodag gaat door op 27 maart 2018 in Antwerp Expo.
Lees meer
17 apr 2018

Gezuiverd afvalwater als aanvullende waterbron bij droogte

In het voorjaar van 2017 was de druk op de watervoorraden hoog. Een aantal West-Vlaamse landbouwers en ook andere bedrijven kwamen in de problemen.
Lees meer
27 jun 2018

Nieuwe website voor Aquaplus

Weetjes over Aquafin
Begin dit jaar staken we onze eigen website aquafin.be in een nieuw kleedje. Sinds vorige week was onze dochteronderneming Aquaplus aan de buurt.
Lees meer
17 apr 2018

Prima zuiveringsresultaten

99% van de beoordeelde zuiveringsinstallaties voldeden aan alle opgelegde normen.
Lees meer
17 apr 2018

Een hemelwaterplan voor Antwerpen

Aquafin en water-link maakten een revolutionair hemelwaterplan voor de stad Antwerpen
Lees meer
24 nov 2017

Microplastics verminderen gebeurt het best aan de bron

Waterzuiveringen zijn één van de wegen waarlangs microplastics in het milieu kunnen terechtkomen. Alle zuiveringsinstallaties van Aquafin uitrusten om microplastics tot 0,001 mm te verwijderen zou niet alleen ontzettend duur zijn, het is bovendien geen duurzame oplossing. De Europese watersector is meer te vinden voor een brongerichte aanpak.
Lees meer

Pssst, ben je op zoek naar onze persberichten?

Jan Goossens staat pers te woord